Farliga livsmedel för din hund

Eftersom våra hundar nu blivit fullvärdiga familjemedlemmar kan de vara frestande att belöna de med något vi själva tycker om eller i värsta fall ge de mediciner vi själva använder.

Det kan vara svårt att motstå ett par stora bedjande ögon som så gärna vill smaka av din mat. Men hundar tål inte alltid samma råvaror som vi människor gör.  Därför se upp med följande livsmedelsbovar:

Choklad:
Choklad innehåller ämnet teobromin vilket är väldigt giftigt för hundar. En riktlinje är att ju mörkare chokladen är desto mer teobromin innehåller den. En hund på 10 kg kan bli förgiftad om den äter så lite som 13 g mörk choklad.

Vindruvor/russin
Vindruvor, russin och korinter kan ge hundar allvarliga symtom så som kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet

Paracetamol och acetylsalicylsyra (t ex alvedon och magnecyl)
Hundar är känsliga mot smärtstillande medel som paracetamol eller acetylsalicylsyra. Kontakta alltid din veterinär för att få smärtlindrande medicin speciellt framtagen för djur.

Xylitol – sockerfria tuggummin, godis samt sugtabletter
Hundar är väldigt känsliga för xylitol då de får en ökad insulinfrisättning av ämnet. Det kan leda till en allvarlig sänkning av blodsockret samt leverpåverkan.

Deg som alkoholalkohol
Hundar kan bli alkoholförgiftade genom att äta deg, då degen jäser i magen. Symtom är buksmärta, uppsvälld buk, kräkning och vinglighet. En hund på 20 kg som äter 3 hg vetebrödsdeg kan få 4,2 promille alkohol i blodet. Alltså en rejäl fylla.

Avokado
Hela avokadon innehåller persin som är giftigt för de flesta djur och som kan skada hjärta och mag-tarmkanal. Även bladen innehåller höga halter av ämnet så se till så att hunden inte kan äta av dem ifall att du har en egen växt. Symtomen är kräkningar, apati och diarré.

Bittermandel
Bittermandel innehåller cyanid som är dödligt i stora mängder. Bittermandel finns i vissa kakor och i mandelmassa. Cyanid blockerar cellernas upptag av syre vilket ger symtom med ökad andningsfrekvens, andningssvårigheter, ljusröda slemhinnor, svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.

Mjölk
Många hundar kan inte bryta ner laktosen som finns i komjölk. Vissa hundar är även allergiska mot mjölkprotein. Det kan yttra sig som gas i magen och diarré. Undvik därför att ge hunden mjölk så undviker den obehag och risk för övervikt.

Frukt
Frukt innehåller både socker och syra vilket kan påverka hundars tänder negativt.

Nötter
Nötter tillsammans med andra hårda små föremål kan orsaka stopp i tarmen hos hundar.

Källa Sveland Djurförsäkringar.