DAGS FÖR MATEN 

Fågelmatningstips

 

Att skapa en bra fågelmatning i din trädgård

Att mata fåglar är ett trevligt och avslappnande sätt och samtidigt lite spännande då du får kontakt med naturen på riktigt nära håll. Samtidigt som du gör nytta, då fåglarna får mat, får du som tack för besväret se dessa fantastiska flygande djur på riktigt nära håll. Har du tur kanske en riktigt sällsynt fågel kommer och kalasar på ditt smörgåsbord.  
En välbesökt fågelmatning behöver inte bli speciellt dyrt heller, då Sjöbogården erbjuder många stora ekonomiska förpackningar.

Det förekommer en hel del myter om fågelmatningen och teorierna stämmer inte alltid överens, men en sak som de allra flesta är överens om är att fågelmatningar och fågelvänliga trädgårdar är bra för fågellivet. Om du rengör matningen ibland så kommer det enbart bli en positiv upplevelse för dig och dina nyvunna kompisar fåglarna.

Var ska man mata?
Sätt gärna upp fågelmatningen nära en buske eller grenar så att fåglarna lätt kan ta sig i skydd från eventuella rovfåglar. Om det bor många katter i närheten kan det kanske också vara en idé att se till att det inte är så lätt för en katt att smyga sig nära ätande fåglar utan att synas.

Vad ska man mata med?
Det finns många teorier om vad man ska mata med för att locka vissa fåglar till en matning, men det är värt att komma ihåg att det inte är en exakt vetenskap. Bara för att du matar med hasselnötter betyder det inte att du får nötkråkor på din matning. Däremot kan det vara trevligt att ha lite olika mat så att du kan locka olika arter. Här är några exempel:
• Solrosfrön och hampafrön för sparvar, finkar och mesfåglar
• Jordnötter för mesfåglar, hackspettar, siskor och nötskrikor

Vad bör man använda för behållare eller bord?
Behållare där fåglarna inte sitter i maten är klokt eftersom det minskar den eventuella smittospridningen. Fåglar som föredrar fågelbord brukar kunna hitta mat på marken under fröautomaterna.

Klarar sig fåglarna om jag helt plötsligt slutar mata?
Fåglar är inte dumma. De hittar föda på andra sätt om de behöver och det finns mängder av fåglar som överlever året om utan minsta hjälp från människor. Det finns inte heller något som tyder på att det skulle vara någon fara att mata fåglar året om. Tänk på att den enda större sysselsättningen en fågel just har är just att leta efter föda.